pozwoleniaa

Wielka Brytania idzie na rekord

W śmietnikach brytyjskich domów w 2015 roku wylądowała żywność o łącznej wartości 13 mld funtów, co w przeliczeniu na złotówki daje zatrważającą kwotę 88 mld złotych (wg kursu z grudnia 2015 r.). Dodajmy, że według badań w większości przypadków żywność ta nadawała się do spożycia zanim trafiła do kosza.

Między 2007 i 2012 rokiem liczba odpadów spożywczych w brytyjskich domach spadła o 15%, a odpadów żywności potencjalnie nadającej się do spożycia o 21%. Wszystko dzięki rosnącym cenom artykułów spożywczych i zmianom w przepisach o oznaczeniach na produktach. Nie można też zapomnieć o kampaniach społecznych, zwiększających świadomość obywateli odnośnie odpadów. 

Jednak mimo początkowych sukcesów późniejsze dane wskazują, że branża spożywcza nie spełniła stawianych przed nią wymagań w postaci obniżenia produkcji odpadów spożywczych o 5% między 2012 i 2015 rokiem.

Najnowsze wyniki badań ekspertów do spraw odpadów i recyklingu z brytyjskiej organizacji Wrap wskazują, że mimo podjęcia wysiłków, zmierzających do zmniejszenia ilości odpadów spożywyczych w całym łańcuchu dostaw, w 2015 roku wyrzucono blisko 7.3 mln ton żywności. Więcej niż 3 lata wcześniej, gdy liczba ta wyniosła 7 mln ton.

Spośród jedzenia, które trafiało do śmietnika, prawie 4.5 mln ton określono jako nadające się do spożycia zanim trafiły do kosza. Dla porównania zestawiono 4.2 mln ton z 2012 roku. Pozostałą żywność stanowiły skrawki, które nie nadawały się do jedzenia, takie jak kości, skorupki od jajek, torebki herbaty, ogryzki i obierki po owocach.

Oznacza to, że w każdym brytyjskim domu marnowano żywność o średniej wartości 470 funtów (2,7 tys. złotych). Żywność, która mogła zostać zjedzona, ale trafiała do kosza. Te 4.5 mln ton żywności, o których mowa była wcześniej, podczas swojego rozkładu przyczyniły się do produkcji 19 mln ton gazów cieplarnianych! Zapobiec tej sytuacji to tak, jakby z brytyjskich ulic ściągnąć co czwarte auto. Wtedy powietrze byłoby znacznie czystsze...

Oprac. na podst. www.theguardian.com


Więcej w tym dziale:


Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.