pozwoleniaa

1/5 światowych zasobów pożywienia jest marnowana

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Edynburskiego dowodzą, że blisko 20% globalnych zasobów artykułów spożywczych jest przez nas marnowanych. 10% stanowi ich przejadanie, a więc spożywanie większej ilości, niż tak naprawdę potrzebujemy, ok 9% to przypadki, w których wyrzucamy jedzenie lub pozwalamy, by się zepsuło.

 

W trosce o zmniejszenie liczonej w bilionach ton ilości marnowanego jedzenia naukowcy przeanalizowali dziesięć kluczowych elementów globalnego systemu spożywczego - wliczając w to konsumpcję oraz uprawę i zbiór warzyw i owoców - by zmierzyć stopień nasilenia problemu.

 

Bazując na danych, uzyskanych przez Organizację ds. Pożywienia i Rolnictwa, działającą z ramienia ONZ, naukowcy z uniwersytetu w Edynburgu doszli do wniosku, że blisko 1/5 światowych zasobów pożywienia jest marnowana. To więcej, niż pierwotnie zakładano.

 

Niemal połowa warzyw i owoców (ponad 2 bln ton) uprawianych na świecie jest marnowana przez ich przejadanie (spożywanie w ilości większej, niż istnieje zapotrzebowanie), kończy w śmieciach lub kończy jako odpad w wyniku wadliwego procesu produkcyjnego.

 

Jak udało się ustalić badaczom, najgorzej jednak wygląda to w przypadku hodowli żywego inwentarza. Tu straty sięgają prawie 80% i liczone są w 840 mln ton. Przy tym prawie ćwierć biliona upraw tracimy przy produkcji niektórych produktów odzwierzęcych, jak mięsa, mleko czy jajka.

 

Naukowcy alarmują, że zwiększone zapotrzebowanie na mięso czy produkty mleczne może poważnie zachwiać systemem spożywczym i utrudnić zadanie, jakim jest wykarmienie coraz bardziej licznej światowej populacji w sposób efektywny.

 

Próba sprostania rosnącemu zapotrzebowaniu globalnej populacji mogłaby zagrozić środowisku w tym sensie, że zwiększyłby się poziom emisji gazów cieplarnianych, zmniejszyłyby się zasoby wody na planecie a bioróżnorodność gatunkowa zwierząt zostałaby nieodwracalnie utracona.

 

Dr Peter Alexander z Uniwersytetu Edynburskiego, który przewodził badaniom, powiedział:

 

Zmniejszenie strat dla globalnego systemu spożywczego zapobiegłoby negatywnemu wpływowi na środowisko. Do teraz nie mieliśmy pojęcia w jaki sposób przejadanie wpływa na system. Jest ono nie tylko szkodliwe dla zdrowia, ale także - a może przede wszystkim - dla otaczającego nas środowiska.

 

Oprac. na podst. University of Edinburgh. "Fifth of world's food lost to over-eating and waste, study finds."


Więcej w tym dziale:


Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.